2011 m. gruodžio 9 d.

Mmmm...


Visa tiesa apie kofeiną kavoje...


Ar kada domėjotės kiek kofeino turi jūsų mėgstama kava? Nustebtumėte sužinoję, kad prekyboje esanti kava kofeino kiekiu gali smarkiai skirtis, tad apskaičiuoti suvartojamo kofeino kiekį nėra taip paprasta.

Kofeino kiekis kavos puodelyje priklauso pirmiausia nuo kavos puodelio dydžio, kaip smulkiai sumalta kava, ar smarkiai skrudinta, kokiu būdu pagaminta. Galiausiai reiktų paskaičiuoti kiek kavos suvartojama pagaminti puodeliui gėrimo ir kokia tai kavos rūšis. Be to, kofeino yra ir arbatoje, šokolade, kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose ir vaistuose. Papraščiau tariant, namų sąlygomis atlikti skaičiavimus būtų pernelyg sudėtinga, rašo bbc.co.uk.

Didžiosios Britanijos Sveikatos apsaugos ministerija pateikia tokius apytikslius skaičius, kiek kofeino yra įvairiuose produktuose:

1 puodelis tirpios kavos – 100 mg

1 puodelis plikomos kavos – 140 mg

1 puodelis arbatos – 75 mg

1 puodelis „kolos“ gėrimo – 40 mg

1 skardinė energetinio gėrimo – iki 80 mg

50 g juodo šokolado – iki 50 mg

50 g pieniško šokolado – iki 25 mg



2011 m. gruodžio 1 d.

S k a n u m ė l i s


Negaliu nepasidalinti tokiais  receptukais! Skanaus! J

Karštas šokoladas
Reikės:
Juodojo šokolado, 100 gramų
Razino, 100 gramų
lazdynų riešutai, 50 gramų
Pienas, 5 valgomieji šaukštai
Konjekas, 2 valgomieji šaukštai
Grietinėlė, 100 gramų
Cukrus, 2 valgomieji šaukštai

Gaminimo instrukcija:
Į dubenėlį sudedame gabaliukais sulaužytą šokoladą, supilame pieną ir, nuolat maišydami, kaitiname ant mažos ugnies, kol ištirpsta šokoladas. Įpilame konjako.
Į puodelius dedame truputį razinų ir riešutų, pilame šokolado. Ant viršaus užpilame plaktos grietinėlės ir patiekiame.


Kapučino su pienu, puta ir cinamonu:

Paruošimo laikas: Apie 10 min.
Patiekalo kaina: 5 Lt
Porcijų kiekis: 2
Ingredientai:
Kava, 1 stikl.;
Pienas, liesas, 250 ml;
Cinamonas, 1 a.š.;

Gaminimo instrukcija:
Išverdame kavą.
Pieną pažildome beveik iki užvirimo.
Naudodami rankinį plaktuvą paimame tarp delnu, trinami taip gamindami pieno putas.
Kavą išpilstome į du puodelius, užpilame pieną, putas gražiai uždedame ir apibarstome cinamonu.

Kavos ledukai

Ingredientai:
Kava, 4 stikl.;

Gaminimo instrukcija:
·     Užplikykite 4 puodelius kavos. Atvėsinkite ir nufiltruokite drumzles.
·         Atvėsusią kavą supilkite į ledukų šaldymo formelę ir dėkite į kamerą.
Kai norėsite šaltos kavos, jums tereikės pasidaryti vieną puodelį, atvėsinti ir įsidėti šių ledukų. Taip ji bus šalta ir neprasiskies tirpstančiu vandeniu, kaip būtų naudojant įprastus ledukus :)



Lavazza

Lavazza – viena mėgstamiausių kavų pasaulyje, išsiskirianti kokybe ir elegantiškumu. http://www.lavazza.com/corporate/en/

Lavazza puodukas

Reklama

Dar šis tas įdomaus...


Priemonė palaikanti budrumą.
Gėrimas, paruoštas iš kavos pupelių, populiarus tonizuojantis gėrimas, aktyvinantis nervinės sistemos veiklą, pagerinantis kraujo apytaką ir medžiagų apykaitą. Naudojamas kaip stimuliuojanti priemonė nuo nuovargio, hipotonijos (širdininkams kava nerekomenduotina).

Vaistas.
Nuo nepamenamų laikų žmonės vartojo kavą kaip gydomąją priemonę.
Žalių pupelių ištrauka naudojama nuo karščiavimo, galvos skausmo, kokliušo, podagros, artrito.
Arabų gydytojai XVI a kavą skirdavo virškinimui pagerinti, nuo migrenos. Pakepintų pupelių stiprus nuoviras su cintrinų sultimis - prieš maliariją. Kava pakankamai gerai gelbsti esant buitiniams apsinuodijimams: medžiagos esančios kavoje užkerta kelią nuodų įsisavinimui.
Kava turi ir šalutinį poveikį.
Ne visus žmones kava veikia vienodai. Jautrius žmones, kenčiančius nuo nemigos ir širdies permušimų, sergantiems skrandžio opalige, kavos gerti neverta.
Šiuo metu kava kaip vaistas naudojama homeopatijoje.

2011 m. lapkričio 30 d.

Naudinga


Kavamedis

Kava auga ne ant medžių, o ant krūmų

Kava – tai augalas, iš kurio vaisių (tiksliau iš kauliukų) galima išvirti nuostabų gėrimą. Daug diskutuojama apie jo naudą ir trūkumus, tačiau kavą geria daugelis žmonių. Dažnas mano, jog kava auga ant medžių, tačiau iš tiesų, kavamedis yra krūmas, kuris gali užaugti net iki septynių metrų aukščio. Tam, kad būtų patogu prižiūrėti šį augalą, kavos augintojai augalus dažnai trumpina.

Kavos, kaip gėrimo, atsiradimo legenda

Pirmieji kavos paragavo Arabijos pusiasalio gyventojai. Legenda pasakoja, jog kavos gėrimą atrado nežinomas piemuo, kuris atkreipė dėmesį į tai, jog ožkos, griaužiančios kavamedžius, visą dieną būna budrios ir linksmos.

Šis drąsus žmogus nusprendė paragauti kavamedžio uogų ir pasijuto žvalesnis. Vienuoliai vėliau kavą pradėjo naudoti budrumo išsaugojimui per vakarines pamaldas. Šie virdavo kavamedžio uogų gėrimą, kuris ir yra šiuolaikinės kavos prototipas.

Kuo arabika skiriasi nuo robustos?

Gandai apie stebuklingą gėrimą paplito visame pasaulyje ir kavamedžio uogas pradėjo gabenti į kitas šalis. Pervežimui buvo naudojami laivai, kelionės trukdavo ilgai, todėl uogos greitai apvysdavo. Tik tada žmonės pastebėjo, jog kavamedžio uogų galia yra jo sėklose. Laikui bėgant kavą buvo sugalvota kepti, vėliau malti ir tik tada gaminti gėrimą.

Bėgant laikui kavos augintojai Brazilijoje ir kitose panašaus klimato šalyse gerai prasigyveno. Dabar kava yra auginama Afrikoje, Amerikoje ir įvairiose salose. Tačiau yra vienas skirtumas: pavyzdžiui,  Indijoje ir Vietname augina robustą, o vulkaninės kilmės dirvožemyje – aukštos kokybės arabiką, kuri yra skirta gaminti kavą grūdeliais (t.y. nesumalant jos).

Didžioji dalis arabika tipo kavų turi sodresnį kvapą bei švelnesnį, įdomesnį skonį, tačiau robustoje yra ženkliai daugiau kofeino ir jos skonis – aštresnis.

Kaip augina kavą?

Derlingesnėje žemėje augančių kavamedžių uogos bręsta ilgiau ir turi ypatingą skonį. Kavamedžių sodinukai pradeda brandinti vaisius praėjus dviems metams, augant atnešdami vis didesnį derlių. Šie krūmai gali nokinti uogas nuo 20 iki 45 metų. Po to jie sensta, todėl juos iškerta ir toje pačioje žemėje pasodina naujus.

Dažniausiai kavamedžiai auga nuo 600 iki 2000 metrų virš jūros lygio. Kuo auskčiau auginama kava, tuo ji skanesnė. Kavos skonį, be abejonės, lemia ir daugiau kriterijų: oro temperatūra, krituliai ir pan.

Kaip yra surenkama kava?

Po ilgalaikio tropinio lietaus ant kavamedžio atsiranda žiedai, pradeda bręsti uogos. Tai trunka 6-8 mėnesius. Jei lietūs nesiliauna ištisus metus ant kavamedžių atsiranda skirtingo brandumo uogų. Nesubrendusiųjų skinti negalima. Dažniausiai derlių surenka pavasarį ir rudenį, o Nikaragvoje – net penkis kartus per metus!

Surinkti uogas – nesunku: ant rankos užsidėjęs gumines pirštines žmogus paprasčiausiai nuskina jas. Yra išrastas ir mechaninis būdas, kai tą patį daro kombainas, bet toks būdas galimas tik tada, kai uogos subręsta tolygiai.

Tam, kad pasiekti stabilų skonį, elitinėse plantacijose skinamos būna tik vienodo dydžio uogos.

Kaip išgaunamos kavos pupelės?

Po to iš surinktų uogų išgaunamos kavos pupelės. Uogos būna išdžiovinamos, o tai padeda pupelėms lengvai atsiskirti nuo pačios uogų masės.  Kitas būdas – gerai išmirkyti uogas ir išsukti jas specialiame būgne, kur uogos, besitrindamos viena į kitą tokiu būdu sutyžta ir atsisijoja.

Pirmu atveju kava būna saldoka, o antruoju – turi rūgštumo prieskonį, vaisių arba vyno, o skonis pasidaro vienalytis.
Kai kuriose plantacijose yra kombinuojami abu būdai.

Po to pupelės pakuojamos arba į džiuto maišus (iš medienos pluošto) arba į metalinius paketus, kuriuose sudaromas vakuumas. Tačiau jei pupelės užsiguli džiuto maišiuose, jos įgauna nemalonų žolės skonį. Kaip ir kiti natūralūs produktai, kava lengvai prisigeria pašalinių kapų.

Kuo kvepia kavos cechuose?

Kitas kavos ruošimo etapas – jos apkepimas, be kurio kavos pupelė turi žirnio skonį. Kavos apkepimo proceso esmė – mikrosporginėjimai, kurie ir pakeičia kavos pupelės struktūrą. Taip pat svarbu paminėti, kad vos iškepta kava jokio aromato neturi. Jei tektų pabuvoti kavos kepimo ceche, pastebėtumėte, jog ten kvepia ne kava, o augaliniu aliejumi.

Ir tik po 5-7 dienų kavos pupelės pradeda įgauti tą nuostabų, taip mums įprastą, kavos kvapą, kuris mėnesio laikotarpyje tik silpnėja.

Kavos pupeles apkepa dažniausiai specialiuose, karštų garų pripildytuose būgnuose. Po to pupelės greitai atšaldomos. Tai padeda išlaikyti kavos skonį.

Kiek ilgai laikoma kava?

Esant normalioms sąlygoms kavą galima laikyti ilgai. Ji nepelija, negenda, tačiau smarkiai praranda savo savybes.

Gerose kavinėse kavos pupelės būna pakeptos ne daugiau nei per 28 dienas. Praėjus šiam laikotarpiui aromatas pradeda nykti.

Gražiai skanu...










SKANAUS!


Frappe kava
Ingredientai:
Storo stiklo stiklinės
Tirpios kavos
Cukraus
Vandens
Pieno
Ledo
Gaminimas:
Į stiklinę dedame šaukštelį kavos, du šaukštelius cukraus (kavos ir cukraus galima dėti pagal skonį). Įpilame šlakelį vandens, kad vos apsemtų kavą ir cukrų. Plaktuvu arba mikseriu stiklinėje keletą sekundžių plakame cukrų, kavą bei vandenį. Kai ištirpsta cukrus, dedame kelis ledo kubelius, pilame pieno bei vandens. Stiklinės turinį truputį pamaišome šiaudeliu ir mėgaujames graikiška frappe.


Šokoladinė kava
2 puodeliai

Sudedamosios dalys
300 ml šiltos kavos
2 šaukštai kakavos
300 ml šilto pieno
2 gabalėliai cukranendrių cukraus
plakta grietinėlė
1/4 šaukštelio malto kardamono
1/4 šaukštelio malto cinamono

1. Sumaišykite kakavą ir cukranendrių cukrų. Įpilkite šiek tiek šilto pieno ir maišykite, kol ištirps cukrus. Supilkite likusį pieną. Gautą šokoladą sukrėskite į puodelius.

2. Supilkite į kiekvieną puodelį po 150 ml šiltos kavos, ant viršaus užpilkite plaktą grietinėlę, užbarstykite cinamoną ir kardamoną. Iš kart patiekite į stalą

Caffe latte
Porcijos: 1
Kalorijos: apie 195 kcal/porc. saldintos kavos, apie 163 kcal/porc. nesaldintos kavos
Trukmė: apie 30min.
Reikės: 
250 ml nenugriebto pieno,
1 vnt. žvaigždėtojo anyžiaus,
3 vnt. (maždaug 1,5cm ilgumo) cinamono lazdelių,
1 gabaliuko (maždaug 1cm ilgumo) vanilės ankšties,
1 v.š.kapotų skrudintų migdolų,
30ml espresso kavos,
2 a.š. rudojo cukraus (jei norite nesaldintos kavos, cukraus galite ir nenaudoti),
žiupsnelis kakavos miltelių papuošimui (nebūtinai).

Paruošimas:

Migdolus susmulkinkite peiliu, juos keletą minučių paskrudinkite orkaitėje. Pieną supilkite į prikaistuvą. Į jį įmeskite vieną žvaigždėtąjį anyžių (radau pirkti arbatos skyriuje), kelias cinamono lazdeles (jei ilgos pakaks ir vienos), per pusę perpjautą (išskleistą) vanilės ankšties gabaliuką ir skrudintus migdolus. Pieną šildykite ant mažos ugnies ir išjunkite prieš pat užvirimą. Prikaistuvą uždenkite dangteliu, ar lėkštute ir palikite apie 20min. pastovėti. Kai pienas įgaus prieskonių skonį, jį perkoškite per sietelį, pašalindami prieskonių ir riešutų gabaliukus. Pieną vėl supilkite į prikaistuvą, supilkite espresso kavą, sudėkite cukrų ir pašildykite (užvirinti nereikia). Kad namų salygomis gautumėte kavos putelę, kelis šaukštus paruoštos kavos atskirkite į gilų indą ir plakite kiaušinių plakimo šluotele, ar elektriniu plakikliu, kol gausite gražias putas. Kavą supilkite į puodelį, ant viršaus sukrėskite pieno putas, apibarstykite žiupsneliu kakavos miltelių (nebūtinai) ir gardžiuokitės saldžia palaima! 

Sudėtinės dalys:
·         Pienas, 3,2 %, 200 mililitrų
·         Kava, tirpi, 50 mililitrų
·         Cukrus, rudasis, gabaliukai, 2 vienetai
·         Amaretas, 1.5 šaukštelio
·         Cinamonas, truputį
Gaminimas:
Pirmiausia suplakiau šiltą pieną kol ant viršaus susidarė standi pieno puta.
Tuomet užplikiau kavą ir sumaišiau ją su cukrumi bei amaretu.
Suplaktą pieną supyliau į stiklinę.
Atsargiai per stiklinės kraštelį supyliau kavą - taip kava nesusimaišo su pienu.
Ant pieno putos užbarsčiau cinamono ir patiekiau.
Skanaus!

Prancūziškas kapučinas
Ingredientai:
Kava
Apelsinų likeris
Pienas su puta
Apelsininis cukatas
Gaminimas:
Į pasaldintą kavą įpilkite taurelę apelsinų likerio ir truputį pieno su puta. Patiekite su griežinėliu apelsino cukato. Skanaus!

Kapučinas su pieno puta
Ingredientai:
o    Kava, 1 stikl.;
o    Pienas, liesas, 250 ml;
o    Cinamonas, 1 a.š.;
o    Gaminimo instrukcija:
Eiga:
o    Išverdame kavą.
o    Pieną pažildome beveik iki užvirimo.
o    Naudodami rankinį plaktuvą paimame tarp delnu, trinami taip gamindami pieno putas.
Kavą išpilstome į du puodelius, užpilame pieną, putas gražiai uždedame ir apibarstome cinamonu

Kakavos magija



    Kakava  tikrojo kakavamedžio (Theobroma cacao) sėklos, dar vadinamos kakavos sėklos, iš jų pagaminti milteliai konditerijos gaminiams, bei iš šių miltelių gaminamas gėrimas.

Kakavos magija

     Šis gėrimas nepaprastas. Vieni žavisi jo neįprastu skoniu ir aromatu, kiti vertina dėl laimės hormonų, o tretiems pakanka žinoti, kad kakava naudinga širdžiai.

Mažą gražų medį su blizgančiais lapais ir geltonais žiedais, augančiais tiesiog ant kamieno žievės, galima aptikti abiejose pusiaujo pusėse tropiniuose miškuose. Jo pailgas pupeles surenka ir džiovina, po to kepa, smulkina ir iš jų gamina aromatingą ir labai vertingą sviestą. Sviestas naudojamas gaminti kakavos milteliams, iš kurių mes verdame skanų ir maistingą šokoladinį gėrimą.
Pupelės kelionės
    Šiam gėrimui – maždaug 3 tūkst. metų. Pirmieji kakavos pupeles aptiko actekai ir majai, kakavos pupeles vertinę taip, kad šios jiems atliko netgi pinigų vaidmenį. O iš kakavos miltelių indėnai išmoko gaminti žvalinantį ir padedantį atgauti jėgas gėrimą „čokolatlį“ (išvertus — „dievų maistas“).
    Pirmasis europietis, paragavęs „čokolatlio“, buvo Kolumbas, tačiau jam šis gėrimas nepatiko, nes pasirodė tirštas ir kartus.
   Vėliau, 1519 metais, ispanų konkistadorai, užgrobę senąją Meksikos sostinę Tenočtitlaną ir išgrobstę actekų imperatoriaus Montesumos rūmus, jų sandėliuose aptiko didžiules džiovintų kakavos pupelių atsargas. Užkariautojai iš vietos gyventojų nesunkiai išgavo, ką daryti su pupelėmis. Taip kakavos gaminimo receptai atkeliavo į Europą. Pirmiausia jos pasiekė Ispaniją, kur netrukus buvo atidaryti pirmieji kakavos miltelių ir šokolado fabrikai.
XVI amžiuje kakavos gamyba buvo paskelbta Ispanijos valstybine paslaptimi. Ši paslaptis už šalies ribų pasklido tik po šimto metų. Tai atsitiko 1615-aisiais, kai Ispanijos karaliaus Filipo dukra Ana ištekėjo už Prancūzijos karalius Liudviko XIII. Būtent iš jos apie kakavą ir jos gamybos paslaptis sužinojo ir prancūzai. Šioje šalyje kakava buvo laikoma išskirtine karališkojo dvaro privilegija.
O Liudviko XIV žmona, ispanų kilmės Marija Teresė, visiems girdint sakydavo, kad labiausiai už viską pasaulyje vertina savo vyrą ir kakavą.
    Netrukus kakavos paslaptis pasklido po visą Europą ir pasiekė Olandiją, kuri vėliau ir tapo kakavos gamybos ir prekybos lydere.
    Šiandien viena iš pagrindinių kakavos pupelių gamintojų yra Ganos Respublika.

Tik nauda!
     Kakavos pupelės yra labai maistingos ir kaloringos. Maždaug pusę maistingųjų medžiagų sudaro riebalai (kakavos sviestas), 12-15 proc. – baltymai, 6-10 proc. – angliavandeniai.
Kakavos milteliai turtingi kalio druskų ir fosforo. Be to, jų sudėtyje yra teobromino, kuris panašiai kaip ir kofeinas stimuliuoja žmogaus širdies kraujagyslių bei nervų sistemos veiklą. Šios medžiagos kakavoje yra apie 0,4 proc. – tai visai nepavojinga dozė, gėrimui suteikianti tonizuojamąjį poveikį. Kakava normalizuoja kraujospūdį, gerina kraujotaką, todėl sumažėja rizika susirgti širdies ligomis.
Kakava turtinga serotonino – medžiagos, suteikiančios dovanojančios žmogui laimės pojūtį. Šis gėrimas – puikus antidepresantas, o senovėje buvo laikomas netgi afrodiziaku.
Kakavos pupelių sudėtyje yra kofeino (0,05-0,1 proc.), raudonojo kakavos pigmento, taip pat maždaug 40 medžiagų, sukuriančių specifinį subtilų aromatą. Tačiau žvalinantis kakavos poveikis ne toks intensyvus, kaip arbatos arba kavos.
    Kakava turtinga serotonino – medžiagos, suteikiančios dovanojančios žmogui laimės pojūtį. Šis gėrimas – puikus antidepresantas, o senovėje buvo laikomas netgi afrodiziaku.
Be to, kakavą naudinga gerti sergant kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, bronchine astma. Mokslininkai teigia, kad visi kakavos produktai saugo dantis nuo kenksmingo cukraus poveikio ir ėduonies.

,,...tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika..."


    Ketvirtadienį, 7 val. ryto, Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo centras užfiksavo oro balioną, pakilusį į daugiau nei 20 000 pėdų (6,3 km) aukštį, kuriame buvo ruošiama kava. Tai pirmas toks bandymas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu.

    „Daugeliui žmonių rytinis kavos puodelis yra mažas, bet svarbus kasdienis ritualas. Todėl kilo idėja šį momentą padaryti dar ypatingesnį ir pasimėgauti šviežiai paruošta kava rekordiniame aukštyje“, – pasakojo vienas iš rekordo idėjos autorių „Coffee Inn“ bendrasavininkis Nidas Kiuberis.
Komandą, be Nido Kiuberio, sudarė kavos tiekėjas „Kavos bankas“ vadovas Gražvydas Vilčinskas bei pilotas UAB „Oro Balionai“ vadovas, jau žinomas rekordininkas Vytautas Samarinas.
Anot skrydžio vadovo V.Samarino, tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika. „Iš tiesų, tai pakankamai ekstremalus išbandymas. 20 000 pėdų aukštyje oro balionas skrieja 60 km/val. greičiu, kvėpuoti be deguonies aparato tampa nebeįmanoma, organizmą veikia ir beveik dvigubai sumažėjęs oro slėgis. Tokiame aukštyje oro temperatūra yra kaip gūdžią žiemą – minus 20–25 laipsniai Celsijaus, todėl kilome vilkėdami profesionaliais, nuo šalčio apsaugančiais slidininko kostiumais. Buvo imtasi specialių priemonių, kad rekordinis skrydis būtų maksimaliai saugus“, – pasakojo pilotas V.Samarinas....tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika...
„Toks kavos rekordas be profesionalų pagalbos nebūtų buvęs įmanomas. Jam buvome ruošiami kelias savaites: nuo eksperimentinių skrydžių, specialių dietų iki kelias valandas trunkančios deguonies terapijos“, – įspūdžiais dalinosi N.Kiuberis.
    „Coffee Inn“ kava oro balione buvo ruošiama specialiu „Aeropress“ aparatu, kuomet mechaniškai slegiamas oras stumia karštą vandenį per filtrą. Toks būdas, dar mažai pažįstamas Lietuvoje, tačiau itin mėgstamas užsienio kavos gurmanų. Prieš pat skrydį kava buvo šviežiai skrudinama ir čia pat vietoje malama.
    „Norint paruošti tikrai kokybišką kavą 20 000 pėdų aukštyje, teko grįžti prie „šaknų“. Siekdami kaip įmanoma šviežesnės kavos, specialiai atrinktas pupeles iš Etiopijos skrudinome mini skrudintuvu, varomu elektra iš generatoriaus. Panašiai, tik be elektros, o ant atviros ugnies, kavą ruošia Afrikos vietiniai gyventojai. Atsižvelgdami į sumažėjusį oro slėgį, kuris labai svarbus ruošiant kavą tokiame aukštyje, kavos pupeles skrudinome stipriau nei įprastai bei pasirinkome smulkesnį malimą“, – pasakojo UAB „Kavos bankas“ vadovas G.Vilčinskas. 

Mantas - Suartina Mus

Kaip pasigaminti puodelį skanios kavos...


Espresso kavos istorija

Caffe Art

     ,,Kavos menas"

Kavos gėrimo ritualas

 ,,Kava danguje" (kava išvirta virš debesų..)

2011 m. lapkričio 29 d.

Labas rytas!

Labas rytas! Puikus metas pabusti ir išgeri skanios rytinės kavos, kad rytas prasidėtų energingai ir jaukiai... Gražaus ir darbingo antradienio! :)


2011 m. lapkričio 28 d.

Kavos nauda


Kas vyksta smegenyse?

Floridos universiteto mokslininkai, eksperimentuodami su pelėmis, nustatė: kofeinas gali padėti išvengti Alzheimerio ligos ir išsaugo atmintį.
JAV mokslininkai atliko eksperimentus su 55 genetiškai modifikuotomis pelėmis, kurioms genetinės inžinerijos būdu buvo paveiktos smegenys, panašiai kaip žmonėms jas paveikia Alzheimerio liga. Pelių smegenyse ši liga sukėlė neuronų mirtį, kuri pasireiškė laipsniškai mažėjančiu intelektu, atminties sutrikimais ir elgesio pokyčiais. Kai pelės buvo 18–19 mėnesių amžiaus, o tai atitinka 70 žmogaus metų, mokslininkai atliko elgsenos tyrimus. Jie parodė, kad visų pelių atmintis nusilpusi. Tuomet pusė eksperimentinių pelių buvo girdytos vandeniu su kofeinu.
Po dviejų mėnesių pelėms, gydytoms kofeinu, smarkiai pagerėjo atmintis ir intelektinė veikla. Tos pelės, kurios gėrė gryną vandenį, testų nesugebėjo įveikti. Paaiškėjo, kad kofeinas ne tik apsaugojo nuo ligos, bet ir padėjo atkurti pažeistas ląsteles: sumažino pelių smegenyse ir kraujyje amiloidinio baltymo kiekį, kurio perteklius sukelia Alzheimerio ligą. Amiloidas, savo savybėmis būdamas panašus į krakmolą, sutrikus baltymų apykaitai nusėda smegenų audiniuose. Dėl to vyksta neuronų degeneracija, sutrinka nervinių signalų perdavimas.

Du puodeliai kasdien
Kofeinas sustabdo fermentų, būtinų amiloido baltymų sintezei, gamybą ir degeneracinius procesus. Mokslininkai mano, kad kofeinas slopina uždegimo reakciją smegenyse, kuri prisideda prie amiloido plitimo.

"Nauji duomenys įrodo, kad kofeinas naudingas Alzheimerio ligos prevencijai, bet ir ją gydant", – sakė tyrimo autorius Pietų Floridos universiteto profesorius Gary Erendashas.
Gerantologai jau nustatė, kad vyresnio amžiaus žmonėms, nesergantiems senatvine silpnaprotyste, kofeinas mažina amiloido baltymo kiekį kraujyje, taip užkirsdamas kelią Alzheimerio ligai. Du puodeliai kavos per dieną, turintys 100 mg kofeino, ne tik skatina, bet ir suaktyvina tų smegenų dalių veiklą, kurios yra atsakingos už trumpalaikę atmintį. Kofeinas padeda smegenims apdoroti ir valdyti jau turimą informaciją. Taigi, kava padeda išvengti kitos degeneracinės smegenų patologijos – Parkinsono ligos.
Sveikatos prevencijos organizacija "Kaiser Permanente" išnagrinėjo daugiau nei 8 tūkst. amerikiečių sveikatą ir priėjo išvadą, kad žmonės, kurie kasdien gėrė daugiau nei tris puodelius kavos, sulaukę vyresnio amžiaus penkis kartus mažiau kenčia nuo Parkinsono ligos.

Plius gabalėlis šokolado
"Kofeinas turėtų būti dozuojamas, atsižvelgiant į žmogaus nervų sistemos individualias savybes", – įsitikinęs medicinos mokslų daktaras Nikolajus Andrianovas.
Stabilios nervų sistemos žmonėms kava gerina smegenų darbą, pagerėja reakcija ir motorinis aktyvumas, protinė ir fizinė veikla, mažėja nuovargis ir mieguistumas. Lengvai sujaudinamus žmones didelė kavos dozė gali išsekinti.
JAV kolegoms pritaria ir britų mokslininkai. Jie nustatė, kad praktiškai beveik visi, sulaukę 90 metų ir būdami sveiko proto bei geros atminties, kasdien vartoja bent šiek tiek kartaus šokolado ir kavos. Paaiškėjo, kad kava ir šokoladas turi ypač daug stiprių antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo agresyvaus laisvųjų radikalų poveikio.
Polifenolis, esantis kavos ir kakavos pupelėse, prailgina ląstelių amžių. Kavos receptas, vadinamas "Maja", sudarytas lygiomis dalimis iš kakavos ir kavos miltelių, Italijos mitybos specialistų iš Akvilos universiteto mokslininkų buvo pripažintas ilgaamžiškumo eliksyru. Teigiama, kad šis gėrimas gali sumažinti kraujospūdį ir pagerina jautrumą insulinui, todėl sumažėja diabeto rizika.

Atraskite save ir pažadinkite kūrybinius sugebėjimus

Receptai:

Žiemos svajonės kava
Sudėtis (2 porcijos)
2 stiprios kavos porcijos (200 ml)
200 ml karštos kakavos
1 žiupsnelis imbierinio meduolio prieskonių
100 ml pieno
Cukraus pagal skonį
1-2 imbieriniai meduoliai papuošimui
Paruošimas:
Įmaišykite kakavą ir imbierinio meduolio prieskonius į kavą
Paruoškite pieno putas
Pripildykite stiklines iki pusės kava, kitą pusę užpilkite pieno puta. Įdėkite cukraus pagal skonį, ant viršaus užbarstykite sutrupintais imbieriniais meduoliais
Prie šito gėrimo puikiai tinka imbierinio meduolio gabaliukai.


Karamelinė kava

Ingredientai:
Karameliniai saldainiai, 100 gramų
Pienas, 250 mililitrų
Kava, 500 mililitrų
Grietinėlė, 35 % riebumo, 200 mililitrų
Vanilinis cukrus, 1 pakelis
Kakava, 1 arbatinis šaukštelis

Gaminimo instrukcija:
Minkštus karamelinius saldainius sudėkite į karštą pieną ir pavirinkite ant mažos ugnies, kol ištirps. Į nukaistą pieną supilkite karštą kavą, pamaišykite į stiklines. Grietinelę išplakite su vaniliniu cukrumi, šaukšteliu sudėkite į stiklines su gėrimu. Viršų pabarstykite kakava.

Kava su brendžiu
Ingredientai:
Kava, 600 mililitrų
Plakta grietinėlė, 8 valgomieji šaukštai
Kavos likeris, 80 mililitrų
Brendis, 40 mililitrų
Šokolado sirupas, 8 arbatiniai šaukšteliai
Cinamonas, 2 žiupsneliai
Cukrus
Kakava, 1 arbatinis šaukštelis

Gaminimo instrukcija:
Pašildykite 4 stiklines. Sumaišykite brendį su likeriu, šokolado sirupu, cinamonu bei cukrumi (pagal skonį). Supilstykite į stiklines sumaišytus gėrimus. Ant jų pilkite karštą kavą. Galiausiai papuoškite plakta grietinėle ir pabarstykite kakavos milteliais arba šokolado drožlėmis.



Kad nesuklystumėte rinkdamiesi kavą...

Kaip pasirinkti kavą? 

      Žymiausi technologai, kavos specialistai pataria niekada nesirinkti pigios kavos. Tik aukštos kokybės žaliava suteikia puikų aromatą ir skonį. Svarbus yra ir kavos apdirbimo būdas, t.y. tinkamas skrudinimas. Prieš perkant kavą reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip ją gaminsime. Jei mėgstame tikrą, stiprią kavą, verta įsigyti buitinį Espresso kavos aparatą. Brangiausia kavos pupelė yra 100 proc. arabika. Kavos kokybė ir skonis priklauso nuo skrudinimo. Lengvai skrudintos pupelės yra švelnesnio, stipriau skrudintos - aštresnio skonio. Robustos ir arabikos pupelių mišinys suteikia kavai aštresnį, kartesnį skonį. Kuo daugiau robustos, tuo kava aštresnė, tirštesnė, galime jausti šiek tiek rūgštoką skonį. 

UAB “Ogmios prekyba” direktoriaus pavaduotoja Luiza Trilikauskienė:
 


        Renkantis kavą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, iš kokių pupelių ji pagaminta - arabikos ar robustos. Arabika - absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje. Robusta pasižymi prastesnėmis aromato ir skonio savybėmis, ji turi daugiau kofeino. Lofbergs Lila rekomenduoja tik šimtaprocentinę arabikos pupelių kavą, ji geriausiai tinka, jei kavą ruošite namuose be Espresso kavos aparato. Iš šių pupelių yra gaminama ir Lofbergs Lila, kuri ne veltui vadinama karališka. Kiekvieną rytą šiuos aromatingus kavos puodeliu mėgaujasi ir Švedijos monarchų šeima. Svarbu atsižvelgti ir į kavos gamintoją. Puikias gamybos tradicijas turi Skandinavijos šalys. Aišku, svarbus faktorius yra skonis - reikia paragauti keletą kavos rūšių ir išsirinkti mėgstamiausią aromatą. 


Kavos ekspertas Tony Broman:
 

       Gera kava gali būti įvairaus skonio - švelni, su švelnia rūgštele, stipri. Skonis priklauso nuo kavos pupelių kilmės. Pavyzdžiui, Kolumbijos pupelės pasižymi savitu rūgščiu prieskoniu, Etiopijos pupelėms būdingas bergamotės prieskonis. Kavos gardumui daro įtaką pupelių skrudinimas. Šiuo procesu rūpinasi ekspertai, jie sumaišo įvairias pupeles ir jas tinkamai paskrudina, tai suteikia galimybę atsiskleisti įvairiausiems kavos aromatams bei skonių puokštei. Lengvai skrudinta kava – švelni, vidutinis skrudinimas suteikia kavai stipraus skonio ir saldaus sodraus aromato, o stipriai skrudintoms pupelėms būdingas stiprus kavos skonis ir nedidelis kartumo prieskonis. Kavos skonis priklauso ir nuo vandens kietumo – kuo kietesnis vanduo, tuo labiau skrudintą kavą reikėtų rinktis. 
Linkiu nesuklysti renkantis kavą, nes tik nuo Jūsų priklauso, kokios kokybės kava mėgausitės...

Receptukas

Siūlau save palepinti, ir kai turėsite laiko, pasigaminti šį gardumyną. Niam niam... :)

         TIRAMISU – tai vienas populiariausių itališkų desertų. Jis gaminamas iš sausainių pamirkytų kavoje, kremo, kuris gaminamas iš kiaušinių trinių, cukraus ir mascarpone’s, taip pat prireiks  kakavos pabarstymui. 

SKANAUS!

Apie tirpią kavą


Tirpi kava   tai nealkoholinis gėrimas, gaunamas iš kavos ekstrakto.

   Šis gėrimas daugiau naudojamas, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos pakaitalas. Dažnai tokia kava reklamuojama, kaip „natūrali“, tačiau nei skoniu bei kvapu neprilygsta iš kavos pupelių gaminamai kavai. Miltelių kokybė priklauso nuo kavos, iš kurios gaminamas ekstraktas, rūšies.
    Tirpi kava išrasta 1901 m. japonų mokslininko Satori Kato, dirbusio Čikagoje. Jungtinės karalystės mokslinis žurnalas "New Scientist" tvirtina, kad tirpi kava buvo pagaminta užsakius armijai.
Trūkumai:
·         žymiai silpnesnis, negu natūralios kavos aromatas. Paskutiniu metu ypatingai brangių rūšių kavos gamintojai kovoja su tuo, pridėdami dirbtinį ar natūralų kavos sviestas;
·         tirpios kavos, ypač pigių rūšių, skonis žymiai skiriasi nuo natūralios;
·         milteliai sugeria drėgmę ir pašalinius kvapus, nuo to pablogėja gėrimo skonis, todėl tirpi kava turi būti laikoma sandariai uždengta;
·         gėrimo savybės priklauso nuo virimo būdo, kurių yra labai daug. Ilgai arba keletą kartų virusi kava skaidosi ir išskiria kofeiną, taniną, dažančias medžiagas, netenka kvapo, pablogėja jos skonis. Nerekomenduojama gerti tokios kavos, nes ji gadina apetitą, žaloja sveikatą.


   

Galerija

       Kava – ne tik puikus gėrimas, bet iš jos daromi tikri meno kūriniai, kavos puodelyje gimsta patys netikėčiausi maži stebuklai. Jei netikite, kviečiu įsitikinti ir pasinerti į kavos dekoravimo meną, gerai įgudę kavos meistrai, gali sukurti neįtikėtinus šedevrus (barista).


Barista
        
     Barista tai itališkas žodis, reiškiantis espresso kavos ruošimo meistrą. Jis daug žino apie kavą ir gerai išmano jos paruošimo būdus. Įgudęs barista gali sukurti nuostabius gėrimus kiekvieno, net išrankiausio kliento skoniui. 


Caffe Latte Art