2011 m. lapkričio 28 d.

Kad nesuklystumėte rinkdamiesi kavą...

Kaip pasirinkti kavą? 

      Žymiausi technologai, kavos specialistai pataria niekada nesirinkti pigios kavos. Tik aukštos kokybės žaliava suteikia puikų aromatą ir skonį. Svarbus yra ir kavos apdirbimo būdas, t.y. tinkamas skrudinimas. Prieš perkant kavą reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip ją gaminsime. Jei mėgstame tikrą, stiprią kavą, verta įsigyti buitinį Espresso kavos aparatą. Brangiausia kavos pupelė yra 100 proc. arabika. Kavos kokybė ir skonis priklauso nuo skrudinimo. Lengvai skrudintos pupelės yra švelnesnio, stipriau skrudintos - aštresnio skonio. Robustos ir arabikos pupelių mišinys suteikia kavai aštresnį, kartesnį skonį. Kuo daugiau robustos, tuo kava aštresnė, tirštesnė, galime jausti šiek tiek rūgštoką skonį. 

UAB “Ogmios prekyba” direktoriaus pavaduotoja Luiza Trilikauskienė:
 


        Renkantis kavą, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, iš kokių pupelių ji pagaminta - arabikos ar robustos. Arabika - absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje. Robusta pasižymi prastesnėmis aromato ir skonio savybėmis, ji turi daugiau kofeino. Lofbergs Lila rekomenduoja tik šimtaprocentinę arabikos pupelių kavą, ji geriausiai tinka, jei kavą ruošite namuose be Espresso kavos aparato. Iš šių pupelių yra gaminama ir Lofbergs Lila, kuri ne veltui vadinama karališka. Kiekvieną rytą šiuos aromatingus kavos puodeliu mėgaujasi ir Švedijos monarchų šeima. Svarbu atsižvelgti ir į kavos gamintoją. Puikias gamybos tradicijas turi Skandinavijos šalys. Aišku, svarbus faktorius yra skonis - reikia paragauti keletą kavos rūšių ir išsirinkti mėgstamiausią aromatą. 


Kavos ekspertas Tony Broman:
 

       Gera kava gali būti įvairaus skonio - švelni, su švelnia rūgštele, stipri. Skonis priklauso nuo kavos pupelių kilmės. Pavyzdžiui, Kolumbijos pupelės pasižymi savitu rūgščiu prieskoniu, Etiopijos pupelėms būdingas bergamotės prieskonis. Kavos gardumui daro įtaką pupelių skrudinimas. Šiuo procesu rūpinasi ekspertai, jie sumaišo įvairias pupeles ir jas tinkamai paskrudina, tai suteikia galimybę atsiskleisti įvairiausiems kavos aromatams bei skonių puokštei. Lengvai skrudinta kava – švelni, vidutinis skrudinimas suteikia kavai stipraus skonio ir saldaus sodraus aromato, o stipriai skrudintoms pupelėms būdingas stiprus kavos skonis ir nedidelis kartumo prieskonis. Kavos skonis priklauso ir nuo vandens kietumo – kuo kietesnis vanduo, tuo labiau skrudintą kavą reikėtų rinktis. 
Linkiu nesuklysti renkantis kavą, nes tik nuo Jūsų priklauso, kokios kokybės kava mėgausitės...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą