Tirpi kava – tai nealkoholinis gėrimas, gaunamas iš kavos ekstrakto.
Šis gėrimas daugiau naudojamas, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos pakaitalas. Dažnai tokia kava
reklamuojama, kaip „natūrali“, tačiau nei skoniu bei kvapu neprilygsta
iš kavos pupelių gaminamai kavai. Miltelių kokybė priklauso nuo kavos, iš kurios
gaminamas ekstraktas, rūšies.
Tirpi kava išrasta 1901 m. japonų mokslininko
Satori Kato, dirbusio Čikagoje. Jungtinės karalystės mokslinis
žurnalas "New Scientist" tvirtina, kad tirpi kava buvo pagaminta
užsakius armijai.
Trūkumai:
·
žymiai
silpnesnis, negu natūralios kavos aromatas. Paskutiniu metu ypatingai brangių
rūšių kavos gamintojai kovoja su tuo, pridėdami dirbtinį ar natūralų kavos sviestas;
·
tirpios kavos,
ypač pigių rūšių, skonis žymiai skiriasi nuo natūralios;
·
milteliai sugeria
drėgmę ir pašalinius kvapus, nuo to pablogėja gėrimo skonis, todėl tirpi kava
turi būti laikoma sandariai uždengta;
·
gėrimo savybės priklauso nuo virimo būdo, kurių yra
labai daug. Ilgai arba keletą kartų virusi kava skaidosi ir išskiria kofeiną, taniną, dažančias medžiagas, netenka kvapo, pablogėja jos
skonis. Nerekomenduojama gerti tokios kavos, nes ji gadina apetitą, žaloja sveikatą.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą