2011 m. lapkričio 28 d.

Apie tirpią kavą


Tirpi kava   tai nealkoholinis gėrimas, gaunamas iš kavos ekstrakto.

   Šis gėrimas daugiau naudojamas, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos pakaitalas. Dažnai tokia kava reklamuojama, kaip „natūrali“, tačiau nei skoniu bei kvapu neprilygsta iš kavos pupelių gaminamai kavai. Miltelių kokybė priklauso nuo kavos, iš kurios gaminamas ekstraktas, rūšies.
    Tirpi kava išrasta 1901 m. japonų mokslininko Satori Kato, dirbusio Čikagoje. Jungtinės karalystės mokslinis žurnalas "New Scientist" tvirtina, kad tirpi kava buvo pagaminta užsakius armijai.
Trūkumai:
·         žymiai silpnesnis, negu natūralios kavos aromatas. Paskutiniu metu ypatingai brangių rūšių kavos gamintojai kovoja su tuo, pridėdami dirbtinį ar natūralų kavos sviestas;
·         tirpios kavos, ypač pigių rūšių, skonis žymiai skiriasi nuo natūralios;
·         milteliai sugeria drėgmę ir pašalinius kvapus, nuo to pablogėja gėrimo skonis, todėl tirpi kava turi būti laikoma sandariai uždengta;
·         gėrimo savybės priklauso nuo virimo būdo, kurių yra labai daug. Ilgai arba keletą kartų virusi kava skaidosi ir išskiria kofeiną, taniną, dažančias medžiagas, netenka kvapo, pablogėja jos skonis. Nerekomenduojama gerti tokios kavos, nes ji gadina apetitą, žaloja sveikatą.


   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą