Ketvirtadienį, 7 val. ryto, Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo
centras užfiksavo oro balioną, pakilusį į daugiau nei 20 000 pėdų (6,3 km)
aukštį, kuriame buvo ruošiama kava. Tai pirmas toks bandymas ne tik Lietuvos,
bet ir pasaulio mastu.
![](http://3.bp.blogspot.com/-nMOgrvz0sPM/TtZ3GnY6tWI/AAAAAAAAAMo/aD4dgtcyGXk/s200/13142600215bkavos_rekordas.jpg)
Komandą, be Nido Kiuberio, sudarė kavos tiekėjas „Kavos bankas“
vadovas Gražvydas Vilčinskas bei pilotas UAB „Oro Balionai“ vadovas, jau
žinomas rekordininkas Vytautas Samarinas.
Anot skrydžio vadovo V.Samarino, tik iš pirmo žvilgsnio kava
debesyse atrodo idiliška romantika. „Iš tiesų, tai pakankamai ekstremalus
išbandymas. 20 000 pėdų aukštyje oro balionas skrieja 60 km/val. greičiu,
kvėpuoti be deguonies aparato tampa nebeįmanoma, organizmą veikia ir beveik
dvigubai sumažėjęs oro slėgis. Tokiame aukštyje oro temperatūra yra kaip gūdžią
žiemą – minus 20–25 laipsniai Celsijaus, todėl kilome vilkėdami
profesionaliais, nuo šalčio apsaugančiais slidininko kostiumais. Buvo imtasi
specialių priemonių, kad rekordinis skrydis būtų maksimaliai saugus“, –
pasakojo pilotas V.Samarinas....tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse
atrodo idiliška romantika...
„Toks kavos rekordas be profesionalų pagalbos nebūtų buvęs
įmanomas. Jam buvome ruošiami kelias savaites: nuo eksperimentinių skrydžių,
specialių dietų iki kelias valandas trunkančios deguonies terapijos“, –
įspūdžiais dalinosi N.Kiuberis.
„Coffee Inn“ kava oro balione buvo ruošiama specialiu „Aeropress“
aparatu, kuomet mechaniškai slegiamas oras stumia karštą vandenį per filtrą.
Toks būdas, dar mažai pažįstamas Lietuvoje, tačiau itin mėgstamas užsienio
kavos gurmanų. Prieš pat skrydį kava buvo šviežiai skrudinama ir čia pat
vietoje malama.
„Norint paruošti tikrai kokybišką kavą 20 000 pėdų aukštyje, teko
grįžti prie „šaknų“. Siekdami kaip įmanoma šviežesnės kavos, specialiai
atrinktas pupeles iš Etiopijos skrudinome mini skrudintuvu, varomu elektra iš
generatoriaus. Panašiai, tik be elektros, o ant atviros ugnies, kavą ruošia
Afrikos vietiniai gyventojai. Atsižvelgdami į sumažėjusį oro slėgį, kuris labai
svarbus ruošiant kavą tokiame aukštyje, kavos pupeles skrudinome stipriau nei
įprastai bei pasirinkome smulkesnį malimą“, – pasakojo UAB „Kavos bankas“
vadovas G.Vilčinskas.
Autorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiTikrai labai šaunus blogas! O dėl straipsnyje minėto rekordo, tai Nidą Kiuberį pažįstu asmeniškai - labai įdomus žmogus, susipažinau su juo per vienus apmokymus. Išties jis savo jėgomis su bendraminčių kompanija Lietuvoje įkūrė Coffee Inn'ą ir praktiškai visais dalykais rūpinasi pats - ir naujas kavas iš užsienio išragavęs pats veža, ir skonių derinius, ir net interjero dizainą Coffee Inn'ams pats kuria. Va kur tikra meilė kavai! :)
AtsakytiPanaikintiOho, man irgi jis atrodo,įdomus ir kūrybingas žmogus,mylintis kavą :)
AtsakytiPanaikinti