2011 m. lapkričio 30 d.

,,...tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika..."


    Ketvirtadienį, 7 val. ryto, Vilniaus aerodromo skrydžių valdymo centras užfiksavo oro balioną, pakilusį į daugiau nei 20 000 pėdų (6,3 km) aukštį, kuriame buvo ruošiama kava. Tai pirmas toks bandymas ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mastu.

    „Daugeliui žmonių rytinis kavos puodelis yra mažas, bet svarbus kasdienis ritualas. Todėl kilo idėja šį momentą padaryti dar ypatingesnį ir pasimėgauti šviežiai paruošta kava rekordiniame aukštyje“, – pasakojo vienas iš rekordo idėjos autorių „Coffee Inn“ bendrasavininkis Nidas Kiuberis.
Komandą, be Nido Kiuberio, sudarė kavos tiekėjas „Kavos bankas“ vadovas Gražvydas Vilčinskas bei pilotas UAB „Oro Balionai“ vadovas, jau žinomas rekordininkas Vytautas Samarinas.
Anot skrydžio vadovo V.Samarino, tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika. „Iš tiesų, tai pakankamai ekstremalus išbandymas. 20 000 pėdų aukštyje oro balionas skrieja 60 km/val. greičiu, kvėpuoti be deguonies aparato tampa nebeįmanoma, organizmą veikia ir beveik dvigubai sumažėjęs oro slėgis. Tokiame aukštyje oro temperatūra yra kaip gūdžią žiemą – minus 20–25 laipsniai Celsijaus, todėl kilome vilkėdami profesionaliais, nuo šalčio apsaugančiais slidininko kostiumais. Buvo imtasi specialių priemonių, kad rekordinis skrydis būtų maksimaliai saugus“, – pasakojo pilotas V.Samarinas....tik iš pirmo žvilgsnio kava debesyse atrodo idiliška romantika...
„Toks kavos rekordas be profesionalų pagalbos nebūtų buvęs įmanomas. Jam buvome ruošiami kelias savaites: nuo eksperimentinių skrydžių, specialių dietų iki kelias valandas trunkančios deguonies terapijos“, – įspūdžiais dalinosi N.Kiuberis.
    „Coffee Inn“ kava oro balione buvo ruošiama specialiu „Aeropress“ aparatu, kuomet mechaniškai slegiamas oras stumia karštą vandenį per filtrą. Toks būdas, dar mažai pažįstamas Lietuvoje, tačiau itin mėgstamas užsienio kavos gurmanų. Prieš pat skrydį kava buvo šviežiai skrudinama ir čia pat vietoje malama.
    „Norint paruošti tikrai kokybišką kavą 20 000 pėdų aukštyje, teko grįžti prie „šaknų“. Siekdami kaip įmanoma šviežesnės kavos, specialiai atrinktas pupeles iš Etiopijos skrudinome mini skrudintuvu, varomu elektra iš generatoriaus. Panašiai, tik be elektros, o ant atviros ugnies, kavą ruošia Afrikos vietiniai gyventojai. Atsižvelgdami į sumažėjusį oro slėgį, kuris labai svarbus ruošiant kavą tokiame aukštyje, kavos pupeles skrudinome stipriau nei įprastai bei pasirinkome smulkesnį malimą“, – pasakojo UAB „Kavos bankas“ vadovas G.Vilčinskas. 

3 komentarai:

  1. Tikrai labai šaunus blogas! O dėl straipsnyje minėto rekordo, tai Nidą Kiuberį pažįstu asmeniškai - labai įdomus žmogus, susipažinau su juo per vienus apmokymus. Išties jis savo jėgomis su bendraminčių kompanija Lietuvoje įkūrė Coffee Inn'ą ir praktiškai visais dalykais rūpinasi pats - ir naujas kavas iš užsienio išragavęs pats veža, ir skonių derinius, ir net interjero dizainą Coffee Inn'ams pats kuria. Va kur tikra meilė kavai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oho, man irgi jis atrodo,įdomus ir kūrybingas žmogus,mylintis kavą :)

    AtsakytiPanaikinti