2011 m. lapkričio 27 d.

Kavos istorija...



    Yra daug kavos atsiradimo istorijų, tačiau dėl vienintelio dalyko mes galime būti tikri: kavos kūrimas – kilęs iš kalnuotojo Etiopijos pietvakarių  regiono, maždaug prieš 1,500 metų. Pasaulyje kavą išpopuliarino arabai. Auginama atogrąžų rajonuose: Afrikoje, Azijoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Šiuo metu – 76 pasaulio šalyse.

   Elegantiškos Paryžiaus damos su skrybelaitėmis susitikdavo saulėtomis popietėmis mažose kavinukėse, kuriose grakščiai gerdavo stiprią kavą su puse šaukštelio cukraus iš miniatiūrinių porceliano puodelių.

     Kelias į Europą:
     Europa su rituališkuoju kvapiuoju gėrimu susipažino gana vėlai.
Pirmieji kavos puodukai buvo išgerti Venecijoje 1500 metų pabaigoje. Venecijos pirkliai kavą į Europą didžiuliais kiekiais pradėjo vežti apie 1615 metus. Turtingesniųjų garbės reikalas buvo oficialių susitikimų metu mėgautis kava ir ja pavaišinti svečius. Žmogus, pavaišintas linksminamuoju gėrimu, jausdavosi ypač pamalonintas. http://t.delfi.lt/_a?a=11886584

      Kavos legendos:

  Istorijoje žinomos kelios legendos apie tai kaip buvo atrastas stimuliuojantis kavos poveikis. Vienas iš seniausių pasakojimų kalba apie jauną ožkaganį gyvenusį Etiopijoje apie 850 m.e. metus. Jis pastebėjo, kad paėdusios uogų nuo vieno krūmo jo ožkos tampa ypač energingos. Išgirdę ožkaganio pasakojimą, vienuoliai paragavo žalių kavos pupelių, tačiau labai nusivylė karčiu skoniu ir įmetė pupeles į laužą.
     Netrukus, pasklido malonus spragančių kavos pupelių aromatas. Susidomėję vienuoliai užpylė kepintas pupeles verdančiu vandeniu ir gautą gėrimą paskelbė Dievo dovana, nes kavos savybės neleido jiems užmigti visą naktį.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą