2011 m. lapkričio 26 d.

Mintys, pasislėpusios kavos puodelyje...


 rudeniškam vakarui – puodelis kavos
Svieki Mielieji! Už lango dar vis ruduo – niūrus, darganotas, šaltas, vis greičiau ir greičiau trumpėja dienos, o ilgėja  vakarai – tamsūs, nostalgiški, bet tai nereiškia, kad turėtume pamiršti kaip reikia šypsotis, ar džiuginti kitus savo gera nuotaika... Turbūt daugeliui tokiu oru niekur nesinori keliauti, o tik sėdėti namie, kur nors jaukiai įsitaisius su knyga rankose ant sofkutės, su puodeliu garuojančios arbatos ar kavos. Juk nieko nėra nuostabiau už garuojančios kavos kvapą ir dar puikesnį jos skonį. Nepamirškime palepinti save ir kitus, juk  tiek nedaug tereikia, kad pasijaustume geriau, kad ir  gurkšnelis šviežios kvapnios kavos, gali būti puikus „vaistas“ nuo liūdnumo ir rudeniškos depresijos, ilgais rudeniškais vakarais... Manau, kad daugelis iš Jūsų neįsivaizduoja dienos pradžios be kavos puodelio. Tai daugeliui žmonių tapo kasdiene tradicija. Keista, jog aš pati nesu didelė kavos mėgėja, tačiau man visados buvo įdomu, apie šį rafinuotą ir elegantišką gėrimą, sužinoti daugiau įdomybių. Todėl nutariau su jumis  pasidalinti, tikiuosi, naudinga ir įdomia informacija (P.S. Mano mėgstamiausia kava – latte, turbūt dėl baltos kaip sniegas putos ir tobulo skonio). 
Kava mus sukelia daug asociacijų: kas jei ne ji yra jungtis tarp bendraujačių žmonių, ji – ,,mūsų rytinis draugas“,  galinti sušildyti niūriais rudens vakarais, arba tiesiog pakelti nuotaiką, suteikti žvalumo ir energijos. Tai neprilygstamas draugystės, bendravimo, dialogo, gyvo pokalbio gėrimas, todėl mūsų namuose būtinai turi būti pakelis geros kokybės kavos, jei kartais į duris pasibelstų nelaukti svečiai, tuomet turėtume, kuo juos nudžiuginti.  Kava – iš kavamedžio sėklų (kavos pupelių) pagamintas, kofeino turintis gėrimas, dėl ypatingo aromato ji yra vienas mėgstamiausių gėrimų pasaulyje, plačiai paplitęs įvairiose šalyse.

Pastebėjau, jog ypatingai šiuo metu kava tapo labai populiariu gėrimu, termosiukai, kavos puodukai – maža mūsų kasdienybės ir įvaizdžio dalis. Ji geriama visur: darbe, mokykloje, kavinėje, universitete, namuose, svečiuose. ,,Kviečiu kavos“ – šią frazę naudojame labai dažnai, norėdami, ką nors pakviesti į svečius, tai dar kartelį patvirtina faktą, kad kava – mūsų kasdienybės dalis. Mes geriame šį gėrimą, mėgstame ją, bet ar kada nors susimąstėme apie jos ištakas, ar įsigilinome į kavos istoriją, ar žinome, kokios rūšys yra populiariausios, kokios kavos savybės yra teigiamos, o kokios – neigiamos? Turbūt, anaiptol, ne visi...Taigi, tikrai verta įsigilinti į šio gėrimo ypatybes ir patenkinti mūsų smalsumą.


Kava – tai pomėgis, aistra, aromatas, skonis, energijos ir žvalumo šaltinis. Sunku patikėti, kad tiek daug gali sutilpti viename kavos puodelyje... Tačiau, tai tikrai yra gėrimas subalansuotas tobulai dienos pradžiai.  Manau, kad kava yra  subtilus, intriguojantis ir turintis savo charakterį gėrimas, mėgstamas daugelyje šalių, skirtingų pasaulio gyventojų ir tikrai   ne veltui.   Ji siejama su bendravimo ritualais (ką dažniausiai veikiame susitikę? turbūt daugelis atsakytų: geriame kavą ir šnekučiuojamės apie įvairiausius dalykus), taip pat ji siejama su gėrimo ritualais ir tradicijomis (apie kurias truputėlį vėliau...).
Įsimintinų ir jaukių akimirkų su puodelio kvapnios kavos! 

7 komentarai:

  1. Man kava- tai vienas iš tų mažų malonumų, kurį galime sau suteikti. Tas kvapas... Gėrėdamiesi juo ir laikydami kavos puodelį rankose galime ramiai apmąstyti įvairiausius dalykus, mėgautis ja, bendrauti su kitais... Kavos gėrimas- tarsi mažas ritualas:) Mano mėgstamiausia- juoda kava. Bet kartais norisi jos ir su pienu...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikra tiesa, kava – tai maža, saldi nuodėmė... Ačiū už tavo nuomonę, Indre ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Rytas be kavos - nerytas. Kiekvienos dienos rytas turi prasidėti skania kava, o vakaras - arbata

    AtsakytiPanaikinti
  4. aš mieliau geriu arbatą, ypač žalią su citrina ir ženšeniu. Jei kokiame pobūvyje ar susitikime arbatos nėra, vandenį paspalvinu kava:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesu didžiulė kavos gurmanė, geriu ją gan retai, na, bet mėgstu saldžią kavą su pienu..:))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Visgi, kava tai tikrai puikus gėrimas, labai skanus, naudingas ir reikalingas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man labai patinka svetainės išvaizda :) Labai gražu :) Ačiū autorei už surinktą medžiagą, manu ji ne vienam pravers :)

    AtsakytiPanaikinti