2011 m. lapkričio 27 d.

Kavos rūšių įvairovė


Pagal rūšį:

    Kiek daug skirtingų kavos rūšių – tiek daug skirtingų ir kavos pasaulių. Atraskite juos, išgyvenkite tai kartu su savo jau pamėgtais ir dar neatrastais pasirinkimais.

Pagal kavos pupeles:
·         Arabika yra geriausia kava, pasižyminti sodriu skoniu ir puikiu aromatu. Iš kavos pupelių ši kava gaminama dviejų rūšių:  Java ir Moka.
·         Liberika yra mažiausiai paplitusi kavamedžių rūšis. Ji yra gana prasto skonio. Šios pupelės naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti, užima tik 1% pasaulinės produkcijos.
·        Robusta (Coffea canephora) ši kavos rūšis ne tokia aromatinga, stipresnė, kartoko skonio, tačiau joje daugiau kofeino. Robusta dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti ir paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Šios rūšies kava rinkoje užima likusią 25-30 proc. dalį.

Pagal gaminimo būdus:

Kapučinas, kapučino (cappuccino)itališka kava, ruošiama iš espresso kavos, karšto pieno ir pieno putos. Ši kava taip pat verdama kavos aparatu, tačiau nėra tokia stipri, kaip espresso, patiekiama dideliuose puodeliuose. Į kavą pilama karšto pieno, galima užberti cinamono ar šokolado. Neatskiriama šios kavos dalis – balta putų „kepuraitė“. Kapučino tradiciškai patiekiamas porcelianiniuose puodeliuose, nes geriausiai išlaiko šilumą, skirtingai nuo stiklinių ar popierinių puodelių. Pieno puta kapučino viršuje gelbsti, nes ji tarsi izoliatorius išsaugo skysčio šilumą ir kava ilgiau išlieka karšta. Šio recepto pavadinimas susijęs su vienuoliais kapucinais, kurie gyveno  vienuolyne netoli Romos, dėvėjo gobtuvus smailiais kampais (cappuccio).  Vienuoliai, labai mėgę gerti kavą su pienu, pastebėjo, kad kartais, į kavą pilant pieno, susidaro skani puta. Bandyta tokios putotos kavos pasigaminti įvairiais būdais – pradžioje ji plakta kartu su pienu, vėliau plaktas tik šaltas pienas, dar vėliau – šildytas, kol galiausiai įsigudrinta plakti karštą pieną. Ilgainiui legenda apie nuostabų naują gėrimą pasklido po visą Italiją...

Italijoje skiriamos tokios kapučino rūšys:
 cappuccino skuro (tamsi kapučino) – kapučino kava su mažiau pieno nei įprasta;

• cappuccino chiaro (šviesi kapučino) – kapučino kava su daugiau pieno nei įprasta;
• cappuccino freddo (atšaldyta kapučino kava);
dancing cappuccino („šokanti“ kapučino) – gaminant tokią kapučino kavą, į stiklinę, kurioje ji bus patiekiama, pirmiausia pilama šalto išplakto pieno su ledu (maždaug trys ketvirčiai indo), paskui supilama atšaldyta espreso kavos porcija (apie 30 ml) ir dar šiek tiek karšto išplakto pieno. Karšti ir šalti sluoksniai maišosi tarpusavyje.

Macciato
Macciato kava – Italijoje mėgstama kava.  Ruošiama Espresso kavos pagrindu su trupučiu plakto pieno. Iš pirmo žvilgsnio ši kava primena Cappuccino kavą, tačiau Macchiato kava turi stipresnį ir aromatingesnį skonį. 

Cafe latte

Cafe latte – dar viena kava su pienu. Italijoje ji geriama pusryčiams. Jai paruošti reikia espresso kavos ir karšto pieno lygiomis dalimis. Iš pradžių pusė 250 ml talpos stiklinės pripilama espresso kavos ir ji užpilama karštu pienu. Viršutinis jo sluoksnis sudaro putų „pagalvę“. 


Cafe au lait

Mocha
Cafe au lait prancūzų pamėgta pusryčių kava, tirpi juoda, lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu ir pilama į didelį puodelį ar dubenėlį. 
Mocha stipri kava, labai panaši į latte, su piieno puta, dažnai pagardinama cinamonu.

Meksikietiška kava (Mexican coffe) –  lengvos konsistencijos, pošviesis, šiek tiek salsvokas, lengvo riešutų ir pieniško šokolado aromato gėrimas, populiarus Centrinės Amerikos ir Karibų regione.
Espresso kava – žodis espresso reiškia „išspaustas“ (kitur minima - „paruoštas pagal užsakymą“)
Ristretto greitai paruošiama kava, ji ruošiama Espresso kavos pagrindu, naudojant 15 - 20 ml vandens.
Caffe Corretto
Caffe Corretto panašu į airiškąją kavą. Tai espresso kava su alkoholiniu gėrimu. Tai gali būti airiškas likeris, brendis, romas ir kiti panšūs gėrimai.
Freddo machiato kava, kai pienas patiekiamas šalia.
Decaffeninato kava be kofeino.
Shakerato kava suplakta su ledu ir cukrumi.
Marocchino espresso kava su pienu ir kakava ant viršaus. Kakava pabarstoma, prieš dedant pieną.


Turkiška kava (turk. "Türk kahvesi") – tai tamsi, saldi kava, gan stipri. Ji mėgstama ir Viduriniuose Rytuose, Graikijoje. Kava yra verdama tradiciniame variniame arba aliumininiame inde su medine rankenele, kuris vadinasi - jazva. Į indelį įberti šaukštelį (kiekvienam puodeliui) paskrudintos tamsios kavos, įpilti 60 ml vandens ir šaukštelį cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o, kai kava ima putoti, tuoj pat nukelti. Galima užvirti iš viso tris kartus. Paruoštas gėrimas pilamas į iš anksto pašildytus mažyčius puodelius. 


Airška kava - su viskiu ir saldžia grietinėle, į ją įberiama cinamono ar tarkuoto muskato riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų skonį. 



Belgijoje kava patiekiama su nedideliu šokolado gabaliuku, kuris įdedamas į puodelį. Užpilant kavą, šokoladas ištirpsta.

Coffee-Crème (“schümli“) – Šveicarijoje ir Vokietijoje populiari kava, vadinama „Laimingos vestuvės“. Ji ruošiama iš vienodo kiekio kavos ir karšto šokolado. Ji yra šviesios, grietinėlės spalvos.

Tirpi kavadaugiau naudojama, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos pakaitalas. Dažnai reklamuojama, kaip „natūrali“, tačiau nei skoniu bei kvapu neprilygsta iš kavos pupelių gaminamai kavai. Ji gaminama iš vidutinės ar žemos kokybės robustos kavos pupelių mišinio. Pirmiausia  paruošiamas kavos užpilas ir garinimo būdu atskiriamas vanduo. Pigiausios tirpios kavos rūšys gaminamos purškimo–džiovinimo būdu ir yra miltelių pavidalo. Geresnės kokybės tirpi kava gaunama džiovinant užšaldytus kavos gabalėlius. Taip gaunama granuliuota kava.

Pagal kavos stiprumą:

Arabų šalyse iki šiol verdama pati stipriausia kava. Stipriai kava išeiga 1 puodelis (50 g), verdama per keletą kartų, kai paruošta silpnesnė kava pakaitinama, ir ja užpilamos šviežiai sumaltos pupelės.

Europoje dažniausiai verdama silpnesnė kava.Vidutinio stiprumo kava: išeiga 1 puodelis (100 g)

JAV geriama silpniausia kava.
Silpna kava: išeiga 1 puodelis (200 g), kavos pupelės 10 g ar  mažiau.


Taigi, kavos rūšių yra tikrai labai daug, todėl iš šios įvairovės galima išsirinkti sau patinkančią: stiprią, su pienu, saldžią, su grietinėle, ar su balta kaip sniegas puta. Gražių akimirkų, ir nebijokite išbandyti ir paragauti tokios kavos, kurios dar neragavote, o dar geriau pasigaminti ją namuose, juk tai ne tik puikus laiko praleidimas, bet ir tobulėjimas, eksperimentavimas, buvimas kartu su mylimais žmonėmis. Tad, jei dar negėrėte kavos, skubėkite ir pasigaminkite šį nuostabų gėrimą...


1 komentaras:

  1. Nuostabu, puikiai išdėstyta informacija!!!:)
    Pritariu, kava - fantastiškas dalykas:)Be kavos ryto neįsivaizduoju.....

    AtsakytiPanaikinti