Pagal rūšį:
Kiek
daug skirtingų kavos rūšių – tiek daug skirtingų ir kavos pasaulių. Atraskite juos, išgyvenkite tai kartu su savo jau pamėgtais ir dar neatrastais pasirinkimais.
Pagal kavos pupeles:
·
Arabika – yra
geriausia kava, pasižyminti sodriu skoniu ir puikiu aromatu. Iš kavos
pupelių ši kava gaminama
dviejų rūšių: Java ir Moka.
·
Liberika –
yra mažiausiai paplitusi kavamedžių rūšis. Ji yra gana prasto skonio. Šios
pupelės naudojamos kavos gėrimams ir tirpiai kavai gaminti, užima tik 1%
pasaulinės produkcijos.
· Robusta (Coffea canephora) – ši kavos rūšis ne tokia aromatinga, stipresnė, kartoko skonio, tačiau joje daugiau kofeino. Robusta dažniausiai naudojama tirpiai kavai
gaminti ir paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Šios rūšies kava
rinkoje užima likusią 25-30 proc. dalį.
Pagal gaminimo būdus:
Kapučinas, kapučino (cappuccino) – itališka kava, ruošiama iš espresso kavos,
karšto pieno ir
pieno putos. Ši kava taip pat verdama kavos aparatu, tačiau nėra tokia stipri, kaip
espresso, patiekiama dideliuose puodeliuose. Į kavą pilama karšto
pieno, galima užberti cinamono ar šokolado. Neatskiriama šios kavos dalis –
balta putų „kepuraitė“. Kapučino tradiciškai patiekiamas porcelianiniuose puodeliuose, nes
geriausiai išlaiko šilumą, skirtingai nuo stiklinių ar popierinių puodelių.
Pieno puta kapučino viršuje gelbsti, nes ji tarsi izoliatorius išsaugo skysčio
šilumą ir kava ilgiau išlieka karšta. Šio recepto pavadinimas susijęs su
vienuoliais kapucinais, kurie gyveno
vienuolyne netoli Romos, dėvėjo gobtuvus smailiais kampais (cappuccio).
Vienuoliai, labai mėgę gerti kavą su pienu, pastebėjo, kad kartais, į kavą
pilant pieno, susidaro skani puta. Bandyta tokios putotos kavos pasigaminti
įvairiais būdais – pradžioje ji plakta kartu su pienu, vėliau plaktas tik
šaltas pienas, dar vėliau – šildytas, kol galiausiai įsigudrinta plakti karštą
pieną. Ilgainiui legenda apie nuostabų naują gėrimą pasklido po visą Italiją...
Italijoje skiriamos tokios kapučino rūšys:
• cappuccino skuro (tamsi kapučino) –
kapučino kava su mažiau pieno nei įprasta;Italijoje skiriamos tokios kapučino rūšys:
• cappuccino chiaro (šviesi kapučino) – kapučino kava su daugiau
pieno nei įprasta;
• cappuccino freddo (atšaldyta kapučino kava);
• dancing cappuccino („šokanti“ kapučino) – gaminant tokią kapučino
kavą, į stiklinę, kurioje ji bus patiekiama, pirmiausia pilama šalto išplakto
pieno su ledu (maždaug trys ketvirčiai indo), paskui supilama atšaldyta espreso
kavos porcija (apie 30 ml) ir dar šiek tiek karšto išplakto pieno. Karšti ir
šalti sluoksniai maišosi tarpusavyje.
Macciato |
Macciato kava – Italijoje mėgstama
kava. Ruošiama Espresso kavos pagrindu su trupučiu plakto
pieno. Iš pirmo žvilgsnio ši kava primena Cappuccino kavą, tačiau Macchiato
kava turi stipresnį ir aromatingesnį skonį.
Cafe latte |
Cafe latte – dar viena kava
su pienu. Italijoje ji geriama pusryčiams. Jai paruošti reikia espresso kavos
ir karšto pieno lygiomis dalimis. Iš pradžių pusė 250 ml talpos stiklinės
pripilama espresso kavos ir ji užpilama karštu pienu. Viršutinis jo sluoksnis
sudaro putų „pagalvę“.
Cafe au lait |
Mocha |
Cafe au lait – prancūzų pamėgta
pusryčių kava, tirpi juoda, lygiomis dalimis sumaišoma su karštu pienu ir
pilama į didelį puodelį ar dubenėlį.
Mocha – stipri kava, labai
panaši į latte, su piieno puta, dažnai pagardinama cinamonu.
Meksikietiška kava (Mexican
coffe) – lengvos
konsistencijos, pošviesis, šiek tiek salsvokas, lengvo riešutų ir pieniško
šokolado aromato gėrimas, populiarus Centrinės Amerikos ir Karibų regione.
Espresso kava – žodis
espresso reiškia „išspaustas“ (kitur minima - „paruoštas pagal užsakymą“)
Ristretto – greitai
paruošiama kava, ji ruošiama Espresso kavos pagrindu, naudojant 15 - 20 ml
vandens.
Caffe Corretto |
Caffe Corretto –
panašu į airiškąją kavą. Tai espresso kava su alkoholiniu gėrimu. Tai gali būti
airiškas likeris, brendis, romas ir kiti panšūs gėrimai.
Freddo – machiato kava,
kai pienas patiekiamas šalia.
Decaffeninato – kava
be kofeino.
Shakerato – kava
suplakta su ledu ir cukrumi.
Marocchino – espresso
kava su pienu ir kakava ant viršaus. Kakava pabarstoma, prieš dedant pieną.
Turkiška kava (turk. "Türk
kahvesi") – tai tamsi, saldi kava, gan stipri. Ji mėgstama ir
Viduriniuose Rytuose, Graikijoje. Kava
yra verdama tradiciniame variniame arba aliumininiame inde su medine rankenele,
kuris vadinasi - jazva. Į indelį įberti šaukštelį (kiekvienam
puodeliui) paskrudintos tamsios kavos, įpilti 60 ml vandens ir šaukštelį
cukraus. Virti ant vidutinio karštumo viryklės, o, kai kava ima putoti, tuoj
pat nukelti. Galima užvirti iš viso tris kartus. Paruoštas gėrimas pilamas į iš
anksto pašildytus mažyčius puodelius.
Airška kava -
su viskiu ir saldžia grietinėle, į ją įberiama cinamono ar tarkuoto muskato
riešuto. Kartais dedama džiovintų figų, kurios kavai suteikia stiprų ir saldų
skonį.
Belgijoje
kava patiekiama su nedideliu šokolado gabaliuku, kuris įdedamas į puodelį.
Užpilant kavą, šokoladas ištirpsta.
Coffee-Crème (“schümli“)
– Šveicarijoje
ir Vokietijoje populiari kava, vadinama „Laimingos
vestuvės“. Ji ruošiama iš vienodo kiekio kavos ir karšto šokolado. Ji yra
šviesios, grietinėlės spalvos.
Tirpi kava – daugiau naudojama, kaip pigus, greitai pagaminamas tradicinės kavos
pakaitalas. Dažnai reklamuojama, kaip „natūrali“, tačiau nei skoniu bei kvapu neprilygsta iš kavos pupelių gaminamai kavai. Ji gaminama iš vidutinės ar žemos kokybės robustos kavos pupelių mišinio. Pirmiausia paruošiamas kavos užpilas ir garinimo būdu
atskiriamas vanduo. Pigiausios tirpios kavos rūšys gaminamos
purškimo–džiovinimo būdu ir yra miltelių pavidalo. Geresnės kokybės tirpi kava
gaunama džiovinant užšaldytus kavos gabalėlius. Taip gaunama granuliuota kava.
Pagal kavos stiprumą:
Arabų šalyse iki šiol verdama pati stipriausia kava. Stipriai kava išeiga 1 puodelis (50 g), verdama per keletą kartų, kai
paruošta silpnesnė kava pakaitinama, ir ja užpilamos šviežiai sumaltos pupelės.
Europoje dažniausiai
verdama silpnesnė kava.Vidutinio stiprumo kava: išeiga 1 puodelis (100 g)
JAV geriama
silpniausia kava.
Silpna kava: išeiga 1 puodelis (200 g), kavos pupelės 10 g ar mažiau.
Taigi, kavos rūšių yra tikrai labai daug, todėl iš šios įvairovės galima išsirinkti sau patinkančią: stiprią, su pienu, saldžią, su grietinėle, ar su balta kaip sniegas puta. Gražių akimirkų, ir nebijokite išbandyti ir paragauti tokios kavos, kurios dar neragavote, o dar geriau pasigaminti ją namuose, juk tai ne tik puikus laiko praleidimas, bet ir tobulėjimas, eksperimentavimas, buvimas kartu su mylimais žmonėmis. Tad, jei dar negėrėte kavos, skubėkite ir pasigaminkite šį nuostabų gėrimą...
Nuostabu, puikiai išdėstyta informacija!!!:)
AtsakytiPanaikintiPritariu, kava - fantastiškas dalykas:)Be kavos ryto neįsivaizduoju.....