2011 m. lapkričio 28 d.

Kavos nauda


Kas vyksta smegenyse?

Floridos universiteto mokslininkai, eksperimentuodami su pelėmis, nustatė: kofeinas gali padėti išvengti Alzheimerio ligos ir išsaugo atmintį.
JAV mokslininkai atliko eksperimentus su 55 genetiškai modifikuotomis pelėmis, kurioms genetinės inžinerijos būdu buvo paveiktos smegenys, panašiai kaip žmonėms jas paveikia Alzheimerio liga. Pelių smegenyse ši liga sukėlė neuronų mirtį, kuri pasireiškė laipsniškai mažėjančiu intelektu, atminties sutrikimais ir elgesio pokyčiais. Kai pelės buvo 18–19 mėnesių amžiaus, o tai atitinka 70 žmogaus metų, mokslininkai atliko elgsenos tyrimus. Jie parodė, kad visų pelių atmintis nusilpusi. Tuomet pusė eksperimentinių pelių buvo girdytos vandeniu su kofeinu.
Po dviejų mėnesių pelėms, gydytoms kofeinu, smarkiai pagerėjo atmintis ir intelektinė veikla. Tos pelės, kurios gėrė gryną vandenį, testų nesugebėjo įveikti. Paaiškėjo, kad kofeinas ne tik apsaugojo nuo ligos, bet ir padėjo atkurti pažeistas ląsteles: sumažino pelių smegenyse ir kraujyje amiloidinio baltymo kiekį, kurio perteklius sukelia Alzheimerio ligą. Amiloidas, savo savybėmis būdamas panašus į krakmolą, sutrikus baltymų apykaitai nusėda smegenų audiniuose. Dėl to vyksta neuronų degeneracija, sutrinka nervinių signalų perdavimas.

Du puodeliai kasdien
Kofeinas sustabdo fermentų, būtinų amiloido baltymų sintezei, gamybą ir degeneracinius procesus. Mokslininkai mano, kad kofeinas slopina uždegimo reakciją smegenyse, kuri prisideda prie amiloido plitimo.

"Nauji duomenys įrodo, kad kofeinas naudingas Alzheimerio ligos prevencijai, bet ir ją gydant", – sakė tyrimo autorius Pietų Floridos universiteto profesorius Gary Erendashas.
Gerantologai jau nustatė, kad vyresnio amžiaus žmonėms, nesergantiems senatvine silpnaprotyste, kofeinas mažina amiloido baltymo kiekį kraujyje, taip užkirsdamas kelią Alzheimerio ligai. Du puodeliai kavos per dieną, turintys 100 mg kofeino, ne tik skatina, bet ir suaktyvina tų smegenų dalių veiklą, kurios yra atsakingos už trumpalaikę atmintį. Kofeinas padeda smegenims apdoroti ir valdyti jau turimą informaciją. Taigi, kava padeda išvengti kitos degeneracinės smegenų patologijos – Parkinsono ligos.
Sveikatos prevencijos organizacija "Kaiser Permanente" išnagrinėjo daugiau nei 8 tūkst. amerikiečių sveikatą ir priėjo išvadą, kad žmonės, kurie kasdien gėrė daugiau nei tris puodelius kavos, sulaukę vyresnio amžiaus penkis kartus mažiau kenčia nuo Parkinsono ligos.

Plius gabalėlis šokolado
"Kofeinas turėtų būti dozuojamas, atsižvelgiant į žmogaus nervų sistemos individualias savybes", – įsitikinęs medicinos mokslų daktaras Nikolajus Andrianovas.
Stabilios nervų sistemos žmonėms kava gerina smegenų darbą, pagerėja reakcija ir motorinis aktyvumas, protinė ir fizinė veikla, mažėja nuovargis ir mieguistumas. Lengvai sujaudinamus žmones didelė kavos dozė gali išsekinti.
JAV kolegoms pritaria ir britų mokslininkai. Jie nustatė, kad praktiškai beveik visi, sulaukę 90 metų ir būdami sveiko proto bei geros atminties, kasdien vartoja bent šiek tiek kartaus šokolado ir kavos. Paaiškėjo, kad kava ir šokoladas turi ypač daug stiprių antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo agresyvaus laisvųjų radikalų poveikio.
Polifenolis, esantis kavos ir kakavos pupelėse, prailgina ląstelių amžių. Kavos receptas, vadinamas "Maja", sudarytas lygiomis dalimis iš kakavos ir kavos miltelių, Italijos mitybos specialistų iš Akvilos universiteto mokslininkų buvo pripažintas ilgaamžiškumo eliksyru. Teigiama, kad šis gėrimas gali sumažinti kraujospūdį ir pagerina jautrumą insulinui, todėl sumažėja diabeto rizika.

1 komentaras:

  1. Kokia įdomi informacija apie tai ,kaip kava veikia smegenis!Sužinojau šį tą naujo ;))

    AtsakytiPanaikinti